Genius loci Mariánských Lázní

0

Co přilákalo v letech 1897 – 1907 anglického krále Edwarda VII devětkrát do tohoto zapomenutého koutu Čech?  Byly to léčivé prameny,  nádherná okolní příroda nebo možnost neformálních diplomatických setkání s významnými osobnostmi tehdejší Evropy?

Místní lidé dávno znali místa, kde vyvěrají léčivé prameny, ale teprve koncem osmnáctého století začal lékař z kláštera v Teplé, doktor Josef Nehr zkoumat jejich léčivé účinky. Minerální prameny Křížový, Ferdinandův, Karolinin, Rudolfův, Lesní, Ambrožův a další  jsou základem léčby  nemocí ledvin, močových cest, dýchacího ústrojí, pohybového aparátu  a fungují také jako prevence zdravotních komplikací u závažných onemocnění.  Za zmínku stojí Mariin pramen, který dal lázním jméno, jde o přírodní CO2 , vulkanického původu, který vyvěrá ze země.  Procedura je zajímavá, stačí usednout do Mariina jezírka a všude kolem začne probublávat přírodní kysličník uhličitý.  Tato procedura zpomaluje srdeční činnost a zlepšuje krevní oběh. Když jsme šli k jezírku poprvé, netušili jsme, že se jedná jen o plyn, a že není třeba se svlékat. Neméně důležitou součástí léčby jsou peloidy, rašelina a bahno, které slouží k zábalům a masážím.

Unikátní ukázkou lázeňské architektury je hotel Hvězda, v níž zůstal zachován genius loci citlivě přetavený do potřeb současné klientely. 239 luxusních pokojů, restaurace Franz Josef a  Sissi  poskytují hostům veškeré zázemí. Zejména na podzim a v zimě oceníte fakt, že hotel je součástí jedinečného komplexu dalších lázeňských hotelů  Imperial a Neapol. Budovy jsou propojené krásnou podzemní chodbou a krytými promenádami. Za nepříznivého počasí nemusíte vůbec ven a všechny lázeňské procedury,  minerální koupele, slatinné zábaly,  masáže a další  léčebné a relaxační procedury si můžete užít bez stressu převlékání. Nejvíce se nám líbila unikátní spojovací chodba Via Imperalis, která propojuje  výše jmenované hotely s  Centrální lázněmi, Maria Spa, Novými lázněmi a Casinem.  Všechny patří do skupiny Danubius Hotels Group. Procházka chodbou Via imperalis je výletem do minulosti, do historie císařských a královských rodin rakouských a bavorských. V komplexu Nových lázní je doposud stále funkční secesní královská kabina krále Edwarda. Můžete si ji pronajmout a  uložit se do královské vany.  Cena za pronájem kabiny není ovšem malá.  Neméně impozantní jsou Římské lázně, dva bazény obklopené sloupy z růžového a červeného mramoru se secesní stropní výzdobou. Nechybí ani sauny, vířivky a vše co vám dodá novou energii a zbaví vás stresu.

Ostatně všude v Mariánských Lázních narazíte na stopy slavných, jezdila sem  E.Destinová, M. Twain, P. de Coubertin , J. W. Goethe, A. Einstein, F. Chopin  a další a další . Ty nejhezčí vycházkové cesty jsou po nich pojmenovány, vedou na tajemné nečekané vyhlídky, zavedou vás do hlubokých lesů nebo k vývěrům minerálních pramenů. Cesta krále Edwarda  vede k dalšímu místnímu skvostu, k nejstaršímu a nejslavnějšímu golfovému hřišti v Čechách, které sám Edward VII v roce 1905 otvíral a královna Alžběta II. udělila tomuto hřišti v roce 2003 titul Royal Golf Club. Nechte se hýčkat aspoň pár dní v roce a jarní únava nebude tak bolet.

Může se hodit:

Kontakt:  Marienbad Kur & Spa Hotels, Danubius Hotels Group, www.marienbad.cz

Speciální nabídky v roce 2017

Wellness star  – ubytování na 3 noci s polopenzí v hotelu Hvězda,  volný vstup do všech hotelových bazénů.  Cena za osobu/ 3 noci    6 810 Kč

Royal wellness bestseller – ubytování na 3 noci  s polopenzí v Nových lázních, volný vstup do všech hotelových bazénů.  Cena 10 260 Kč

Více podrobností na www.marienbad.cz

reservations@badmarienbad.cz

Autor: Dagmar Janoušková, Foto: Danubius Hotel Group